Implantologie

Tandarts Kooistra heeft meer dan 10 jaar ervaring met het plaatsen van tandheelkundige implantaten.  In onze praktijk implanteren wij slechts met A-merken: Camlog en Straumann. Implantaten zijn kunstwortels, die de functie van een echte wortel ‘overnemen’. Van een echte tand of kies zie je slechts één derde: ‘de kroon’. Twee derde: ‘de wortel’, ligt onder het tandvlees en zie je dus niet in de mond.

Als een kies getrokken moet worden of al is getrokken, kan op die plaats een implantaat worden geplaatst. Implantaten bestaan uit titanium en/of keramisch materiaal. Deze materialen zijn sterk genoeg en worden goed door het lichaam verdragen. Nadat het implantaat is vastgegroeid in het kaakbot kan er iets op gemaakt worden, bijvoorbeeld een:

  • Tand
  • Kies
  • Brug
  • Kunstgebit

Voorbeelden

Hieronder treft u 3 voorbeelden wanneer er implantaten worden geplaatst:

  • Bij het ontbreken van één tand of kies. De tandarts plaatst op het implantaat een kroon van metaal of keramiek.
  • Bij het ontbreken van enkele tanden of kiezen. De implantaten worden in deze situatie van een vastzittende brug voorzien. Een brug is een voor de patiënt niet uitneembare vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen.
  • Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen kan op implantaten (meestal twee) een overkappingprothese worden geplaatst. Deze wordt op de implantaten vast geklikt.

 

Vele patiënten vragen zich toch af hoe zoiets kan en gebeurt, hierbij een korte beschrijving van de ingreep:
Eerst wordt een plaatselijke verdoving gegeven. Daarna wordt het tandvlees rondom de plek waar het implantaat moet komen een klein stukje opgeklapt. Vervolgens wordt in het kaakbot een gaatje (of meerdere bij meerdere implantaten) geboord, waarna het implantaat in het bot geschroefd wordt. Uiteindelijk wordt met één of meerdere hechtingen het tandvlees weer goed gesloten.

Weinig pijn

De napijn valt in het algemeen heel erg mee. Het is uiteraard per persoon verschillend. Meestal is  het gebruik van paracetamol voldoende.  Je kunt implanteren vergelijken met het trekken van een kies, maar dan ‘de-film-in-de-omgekeerde-volgorde’: Bij trekken wordt er iets uitgehaald en blijft er een gat achter; bij implanteren wordt er eerst een gat gemaakt en wordt er juist iets ingestopt.

In-heel-periode:

Na het plaatsen van het implantaat (of de implantaten) volgt er een inheel periode van gemiddeld 4 a 6  maanden. De exacte inheelperiode kan per patiënt en per indicatie verschillen . Na de inheelperiode kan de kroon of brug of de prothese erop worden gemaakt. Tijdens deze inheel periode wordt er meestal, maar niet altijd, een noodvoorziening gedragen.

Kunnen implantaten ook bij mij?

Om te kunnen beoordelen of implantologie ook bij u mogelijk is,  is het nodig om uw wensen te bespreken en uw situatie te beoordelen. Daarvoor kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek bij tandarts Kooistra . Tijdens dat consult bij de tandarts-implantoloog wordt uw mond onderzocht en worden foto’s gemaakt om de situatie te beoordelen. U krijgt uitgebreide informatie over de mogelijkheden van implantaten en beperkingen. Tevens bent u in de gelegenheid om al uw vragen te stellen.

Er wordt daarna een behandelingsplan opgesteld met een kostenbegroting op maat. Tevens kunnen wij controleren of de voorgestelde behandeling voor vergoeding in aanmerking komt vanuit uw tandartsverzekering. Indien mogelijk zoeken wij contact met uw zorgverzekeraar voor een aanvraag tot machtiging.

Inschrijven?

Wij nemen doorlopend nieuwe klanten aan! Klik op de knop hieronder voor meer informatie of om uzelf bij ons on te schrijven.