Endodontologie (Wortelkanaalbehandeling)

Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel zenuwbehandeling , endodontische behandeling genoemd of kortweg: ‘ endo’. De ‘endo’  is soms nodig als een tand of kies pijn blijft doen. Een andere reden kan zijn als er een zwarting zichtbaar is aan de wortelpunt. Over de zenuwbehandeling bestaan veel misvattingen. Het wordt vaak gezien als een vervelende en pijnlijke behandeling. Maar de vraag is of dit wel terecht is?

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd.

De oorzaak

Wanneer er sprake is van tandbederf ( gaatjes), lekkende vullingen, een scheur, gaatje in het element, door klemmen of door een harde klap kan het zijn dat het weefsel in de tand of kies gaat ontsteken. Bacterieen zijn meestal de oorzaak van de onsteking. Dit uit zich vaak door hele vervelende pijn met warm en koud eten en drinken, maar niet in alle gevallen.

Om te zorgen dat dit niet gebeurt, is een wortelkanaalbehandeling nodig. Deze ingreep wordt ook wel een endodontische behandeling genoemd. Een endodontische behandeling bestaat uit het verwijderen van de pulpa en het reinigen en desinfecteren van het wortelkanaal. Daarna wordt het element gevuld.

Onze behandeling

Omdat de kanalen erg nauw en klein zijn, wordt in onze praktijk bij een wortelkanaalbehandeling gebruik gemaakt van een microscoop. Regelmatig worden patiënten met complexe klachten naar onze praktijk doorverwezen. De tandarts bestudeert de tand of kies eerst grondig en maakt het kanaal schoon door een zeer gerichte en secure behandeling. Na het schoonmaken en het vullen van de kanalen, geneest de ontsteking meestal vanzelf weer.

Er komen ook wel ontstekingen voor bij elementen die geen pulpa meer hebben en die al een keer door de tandarts endodontisch behandeld zijn. Ook deze elementen kunnen klachten geven. De behandeling van een eerder behandeld element is bijna gelijk aan die van een onbehandeld element.

Inschrijven?

Wij nemen doorlopend nieuwe klanten aan! Klik op de knop hieronder voor meer informatie of om uzelf bij ons on te schrijven.