T-Scan

Veel mensen hebben vaak last van hoofdpijn en nekklachten. Zij blijven vaak terugkomen bij de fysiotherapeut en slikken doorgaans veel pijnstillers. Uit onderzoek is gebleken, dat het kauwstelsel een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan van pijnklachten in het hoofd- halsgebied. Hoofdpijn en nekklachten zijn dikwijls terug te voeren op overbelasting en onbalans in occlusie en articulatie.

Occlusie is het contact waarop tanden en kiezen op elkaar komen wanneer er wordt dichtgebeten. Articulatie is het dynamisch over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen. Als het kauwstelsel niet in balans is, kunnen pijnklachten ontstaan aan gebit en/of kauwspieren. Bovendien kan onbalans leiden tot schade aan het gebit door knarsen en klemmen

Veel voorkomende problemen

In een ideale situatie komen tanden en kiezen gebalanceerd op elkaar en is er sprake van hoektandgeleiding. Daarbij wordt er niet geklemd en geknarst. De ideale situatie is niet de meest voorkomende situatie. Een ongebalanceerde occlusie kan leiden tot veel problemen. Daarbij valt te denken aan:

 • Breuk van vullingen, kronen en bruggen
 • Gebroken tanden
 • Terugtrekkend tandvlees of losse tanden
 • Pijn in tanden, spieren of kaakgewricht
 • Tandenknarsen gedurende de slaap
 • Toegenomen hoofd/schouder/nek  pijn
 • Grote slijtage aan tanden en gevoelige tanden
 • Overgevoeligheid voor temperatuurverschillen (warm/koud gevoelig)
 • Aangezichtspijn

Wat doet een T-Scan?

De T-Scan geeft inzicht in occlusie en articulatie, en geeft bovendien informatie over de timing waarmee dat gebeurt. In onze praktijk wordt de T-Scan gebruikt in combinatie met een EMG apparaat, wat de spierspanning meet en in kaart brengt tijdens kauwen. Door middel van deze scan kunnen wij meer inzicht krijgen in het krachtspel in uw mond. De wijze waarop uw tanden en kiezen op elkaar komen is uitermate belangrijk voor de gezondheid van uw gebit.

Hoe werkt de T-Scan?

De T-Scan werkt door middel van een geavanceerde software, die in verbinding staat met een speciale handle waar een sensor in zit. In deze sensor zitten 1300 pixels verwerkt, welke het mogelijk maakt voor uw tandarts om uw beet digitaal te registreren. Door dicht te bijten op de sensor kan de software dit registreren en de tandarts minutieus zien wat er exact gebeurt tijdens het dichtbijten. In tegenstelling tot articulatiepapier, wat de tandarts alleen in staat stelt om de contactpunten van uw tanden te laten zien, kan de tandarts nu met behulp van de T-scan ook nog zien waar het eerste contactpunt zit en hoeveel kracht er ontstaat op ieder contactpunt.

Dit is een enorme stap vooruit in de tandheelkunde, omdat juist de timing en de krachtverdeling van de verschillende contactpunten van zeer groot belang zijn om een goede balans te kunnen creëren in uw beet. Met de T-Scan kan de tandarts dus nog nauwkeuriger te werk gaan en ervoor zorgen dat u de beste tandheelkundige zorg krijgt, die u verdient.

Wanneer wordt de T-Scan aanbevolen?

Zodra de tandarts een ingreep doet, waarbij hij/zij uw beet beïnvloedt, is het belangrijk om een nacontrole te doen met behulp van de T-Scan, om er zeker van te zijn dat alles nog steeds goed in en op elkaar past.

Denk hierbij aan het aanbrengen van meerdere vullingen, kroon- en brugwerk, implantaten en al het andere prothetische werk. Bij elk van deze ingrepen kan uw occlusie veranderen, waardoor een nacontrole met behulp van de T-Scan waardevol is. Verder is het ook fijn dat als u een kroon of brug geplaatst krijgt, deze duurzaam wordt geplaatst en lang intact blijft. Overbelasting kan dan funest zijn. Is dat het geval, dan kan het zijn dat de kroon afbreekt of beschadigd raakt (chipping).

Hebt u nog vragen over de T-scan? Hebt u onverklaarbare hoofdpijn, nekklachten of oorpijn? Plan vandaag nog een gratis intake gesprek bij een van onze specialisten! Klik hier om u in te schrijven. 

Inschrijven?

Wij nemen doorlopend nieuwe klanten aan! Klik op de knop hieronder voor meer informatie of om uzelf bij ons on te schrijven.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op!

Informatie m.b.t. het Coronavirus

Geachte lezer,

Wij zijn weer open voor reguliere mondzorg!

Het beleid voor de komende tijd, is dat wij uitsluitend patiënten behandelen waarvan wij met vrij grote zekerheid weten dat zij gezond zijn. Dit gebeurt d.m.v. een triage protocol.

Voor een bezoek aan onze praktijk gelden een aantal aanwijzingen:

  1. Kom niet te vroeg, maar op tijd op uw afspraak bij ons binnen.
  2. Was uw handen bij het betreden van de praktijk, 20 seconden met water en zeep.
  3. Poets uw gebit thuis in plaats van in de praktijk.
  4. In de wachtruimte hanteren wij een sociale afstand van 1,5 meter, zoals door het RIVM wordt geadviseerd.
  5. Kom alstublieft alleen naar uw afspraak. Indien noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen.
  6. Voor sommige behandelingen zullen wij u vragen om 1 minuut met waterstofperoxide mondspoeling te spoelen.
  7. Wij zullen u ontvangen met een glimlach, maar de handen niet schudden.
  8. Wij hanteren, zoals gewoonlijk, de richtlijnen Infectiepreventie in Mondzorgpraktijken en hebben daarnaast aanvullende hygiëne maatregelen genomen.

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 07:00 tot 21:00 telefonisch bereikbaar. Op zaterdag zijn wij open van 09:00 tot 15:00 uur.

Wij danken uw hartelijk voor uw medewerking en hopen u weer in goede gezondheid te kunnen verwelkomen!

Met vriendelijke groet,

Team Tandartspraktijk Kooistra