Vullingen

Helaas kan bij een halfjaarlijkse controle door de tandarts blijken, dat ergens in het gebit toch een gaatje is ontstaan. De plaatsen waar gaatjes het eerst ontstaan, zijn de groeven in de kiezen en waar tanden en kiezen tegen elkaar aan staan.
Voordat een vulling gemaakt kan worden moet altijd eerst het aangetaste tandweefsel worden verwijderd. Het reinigen van een gaatje wordt door patiënten ook wel "boren" genoemd, tandartsen spreken liever over "prepareren".

Eerst wordt het glazuur weggehaald om toegang te geven tot het zacht geworden dentine. De tandarts gebruikt daarvoor een sneldraaiend diamantsteentje in een door lucht aangedreven instrument, een zo genoemde turbine hoekstuk. Het diamantsteentje heeft een doorsnede van 1 tot 1,2 millimeter.

Wanneer voldoende toegang is gemaakt wordt het onderliggende zacht geworden dentine verwijderd. Dit gebeurt met een langzamer draaiend rond staalboortje met een diameter van 1,4 tot 2,3 millimeter.
Het dentine wordt verwijderd, totdat de overgang van glazuur naar dentine schoon is, dat wil zeggen totdat het dentine op die overgang overal hard is.

 

Er zijn meerdere soorten vullingen binnen de tandheelkunde, hier vindt je informatie over allerlei soorten vullingen die wij in onze praktijk plaatsen:

 

Amalgaam vulling

Amalgaam is een poedermengsel (legering) van zilver, tin en koper (soms ook zink) als amalgaampoeder en kwikzilver met elkaar gemengd word ontstaat er een
stop verfachtige massa. Deze massa wordt stevig in een schoongemaakt gat in een kies gedrukt, waarna het langzaam hard wordt.

Voor het maken van een vulling kan een tandarts kiezen uit een aantal verschillende materialen. Die keuze kan worden bepaald door de plaats en zichtbaarheid van de vulling, maar ook door de duurzaamheid en de prijs voor de patiënt.

De voordelen van een amalgaamvulling zijn:

-          Goed bestand tegen kauwkrachten.

-          Verandert nauwelijks van vorm.

-          Breekt niet snel.

-          Relatief goedkoop.

De technische kwaliteit van het materiaal is in de loop van de tijd steeds verbeterd waardoor een amalgaamvulling tegenwoordig redelijk lang mee kan gaan.

De nadelen van de amalgaamvulling zijn:

-          Het plakt niet aan de kies, waardoor de kies niet echt verstrekt.

-          De kleur.

-          Sommige patiënten hebben last van ‘stroom in de mond’ waardoor je metaalsmaak kunt proeven of voelen heel klein beetje pijn. Na een aantal dagen of weken verdwijnt het gevoel meestal vanzelf.

Amalgaam heeft een grijze metaalachtige kleur. En wordt na verloop van tijd donkerder. Daarom wordt amalgaam niet aangebracht op goed zichtbare blekken zoals in de tanden.

 

 

Witte vullingen:

Tanden en kiezen kunnen met verschillende materialen worden gevuld. Een van die materialen is de witte vulling.

Daarvan zijn er drie soorten die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling.

Composiet is de sterkste van de drie. Daarom wordt composiet het meeste gebruikt.

Kunnen witte vullingen altijd worden gebruik?

Een witte vulling kan in vele gevallen worden toegepast. Het hangt onder meer af van de grootte van de vulling en de plek waar de vulling moet komen. Welk vulmateriaal in welke geval het meeste geschikt is, kunt u het beste met de tandarts bespreken.

Wanneer wordt composiet gebruikt?

Composiet wordt gebruikt voor het vullen van gaatjes, het repareren van afgebroken tanden, het verfraaien van verkleurde tanden of tanden met een afwijkende vorm. Met composiet worden ook spleetjes tussen de tanden opgevuld. Dit is een mooie esthetische oplossing.

Voordelen zijn:

-          Witte vullingen zijn tandkleurig en daardoor niet of nauwelijks te onderscheiden van de eigen kleur van tanden en kiezen.

-          Het witte vulmateriaal wordt geplakt aan de tand of kies. Er hoeven geen gezonde delen van de tand of kies te worden weggeslepen om het vulmateriaal houvast te geven. Dit is wel noodzakelijk bij een amalgaamvulling

-          De plaktechniek zorgt ook voor een goede hechting van de vulling aan de tand of kies, waardoor deze weer sterker wordt.

Nadelen zijn:

-          Niet alle witte vullingen zijn zo sterk als amalgaam vullingen. Daarom worden ze soms niet gebruikt voor grote vullingen in de kiezen.

-          Het is bewerkelijker om een witte vulling aan te brengen dan een amalgaamvulling voor het repareren van tanden en kiezen. Voor het repareren van tanden of kiezen met wit vulmateriaal zijn er meer handelingen nodig, en kost meer tijd. U ligt dus langer in de behandelstoel.

-          Witte vullingen zijn duurder dan amalgaamvullingen. Vraag de tandarts wat de behandeling gaat kosten.

Een witte vulling kan jarenlang meegaan. Echter grote witte vullingen in de kiezen worden nog niet zo lang gebruikt, de tijd zal het moeten leren of deze vullingen net zo lang meegaan als die van amalgaamvullingen.
witte vullingen kunnen op den duur minder mooi worden doordat zij kunnen gaan verkleuren. Die verkleuring komt vooral bij patiënten voor die:

-          Veel roken

-          Veel koffie/thee drinken.

Zo’n oppervlakkige verkleuring kan natuurlijk wel gecorrigeerd worde n door de vulling te polijsten. Soms kan over een oude witte vulling een nieuw wit laagje worden aangebracht. Het is ook altijd mogelijk om witte vullingen te vervangen.

Tandartspraktijk Kooistra

Reddingiusweg 60
9744 BM Groningen

Tel: 050 553 04 83
Fax: 050 553 00 69

E-mail adres:
 tandartspraktijkkooistra@ziggo.nl

 

Onze Openingstijden

Maandag 08:10 t/m 17.00
Dinsdag 08:10 t/m 17.00
Woensdag 08:10 t/m 17:00
Donderdag 08:10 t/m 17:00
Vrijdag 08:10 t/m 17:00


 

Contact

Heeft u een vraag of wilt u patient bij 
ons worden neemt u dan contact met 
ons op via onderstaand formulier. Wij 
nemen dan contact met u op!

foto
kooistra appelskooistra wachtkamerkooistra wachtkamer lezenkooistra wachtkamer schilderijkooistra wachtkamer telefoon