Protheses en klikgebitten

Een kunstgebit, is een grote verandering, want een kunstgebit speelt natuurlijk een hele belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk. Uw tanden zijn immers uw eerste blikvanger. Voor sommige is een kunstgebit een oplossing.
Heel veel jaren geleden liepen mensen een tijdje zonder tanden voordat ze een kunstgebit kregen. Gelukkig hoeft dat niet meer. Het kunstgebit , ook wel immediaatprothese genoemd wordt meteen in uw mond geplaatst als de laatste tanden zijn getrokken en gehecht. Het is en blijft een vreemd idee, alleen er is wel een groot voordeel. Uw nieuwe kunstgebit zit in het begin als een soort verband op de wonden. 
Een kunstgebit is niet binnen een paar dagen klaar, er dienen een aantal behandelingen te worden uitgevoerd om het kunstgebit goed passend te maken. Wij werken met een heel belangrijk protocol. U ziet ons in totaal 7 keer voor:


1.      Beginafdrukken (="happen”) 
2.      Definitieve afdrukken 
3.      Relatiebepaling 
4.      Passen van de frontopstelling in was 
5.      Passen van de gehele opstelling 
6.      Plaatsen van de prothese 
7.      Controle en nazorg 
 

Door het speeksellaagje tussen het kunststof van de prothese en uw tandvlees zuigt het kunstgebit zich vast in de mond (retentie). De prothese heeft een zodanige vorm dat deze goed past bij de anatomie van de kaken en de mondspieren. Je kan je waarschijnlijk wel goed voorstellen dat in een beweeglijke mond dit niet altijd eenvoudig is en deel van de prothese dragers heeft dan ook problemen hiermee. Het is vaak het ondergebit wat klachten geeft doordat o.a. het draagvlak van de kaak daar veel kleiner is. 
Met een kunstgebit kunt u in de loop der jaren een ingevallen mond krijgen, de kaak gaat langzamerhand slinken en word teven ook kleiner hierdoor kan uw kunstgebit los gaan zitten. Als u kunstgebit los zit, zorgt dat natuurlijk voor vele ongemakken zoals het praten, lachen, kauwen etc. ook kunt u hangende mondhoeken krijgen indien de kunstgebit niet goed zit. 

Een betere optie is een zogenaamd klikgebit. Dit is een kunstgebit dat niet met kleefpasta vastgemaakt wordt, maar wordt vast geklikt op twee of meer implantaten met drukknoppen. Het klikgebit kunt u zelf uit de mond nemen en schoonmaken.
  
De implantaten in het kaakbot zullen het slinken van uw kaak tegengaan. Als het gebit vast geklikt is op de implantaten, beschikt u weer over een natuurlijke kracht om te kauwen en te bijten.
Een klikgebit is een prothese die wordt vast geklikt op implantaten. U kunt implantaten het beste vergelijken met kunstwortels. Ze zien er uit als een schroefje en worden gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal, bijvoorbeeld titanium. De implantaten vervangen de afwezige tandwortels en worden onder plaatselijke verdoving – pijnloos – door een ervaren tandarts-implantoloog in uw kaak geplaatst. Uw nieuwe prothese wordt op deze implantaten vast geklikt; daarmee heeft u een klikgebit. Deze zit ‘muurvast’ in uw mond. Toch kunt u hem gemakkelijk zelf in- en uitnemen.
Met een klikgebit behoort uw loszittend kunstgebit tot het verleden. U krijgt nagenoeg weer dezelfde gebitsfunctie terug, zoals u die vroeger had met uw eigen gebit. U kunt dus weer probleemloos praten, lachen, eten en afbijten. 

 

 

 

Tandartspraktijk Kooistra

Reddingiusweg 60
9744 BM Groningen

Tel: 050 553 04 83
Fax: 050 553 00 69

E-mail adres:
 tandartspraktijkkooistra@ziggo.nl

 

Onze Openingstijden

Maandag 08:10 t/m 17.00
Dinsdag 08:10 t/m 17.00
Woensdag 08:10 t/m 17:00
Donderdag 08:10 t/m 17:00
Vrijdag 08:10 t/m 17:00


 

Contact

Heeft u een vraag of wilt u patient bij 
ons worden neemt u dan contact met 
ons op via onderstaand formulier. Wij 
nemen dan contact met u op!

foto
kooistra appelskooistra wachtkamerkooistra wachtkamer lezenkooistra wachtkamer schilderijkooistra wachtkamer telefoon