Orthodontie (beugels)

Baby's worden tandeloos geboren. Rond het derde levensjaar is het melkgebit in de meeste gevallen compleet. De meeste kinderen wisselen de voortanden tussen het zesde en achtste levensjaar. 

Voorafgaand aan de puberteit komen kinderen in de groeispurt. In deze fase wisselen de melkkiezen en de hoektanden.  Groei en ontwikkeling wordt bepaald door erfelijke factoren, maar ook door mondgewoonten.

In een aantal gevallen ontstaat een situatie dat de onderkaak en de bovenkaak niet met elkaar in verhouding zijn en dat tanden en kiezen onregelmatig staan en niet goed op elkaar gaan passen. Het is dan nodig om de groei en ontwikkeling te begeleiden. Dit heet orthodontie. 

Voorafgaand aan het plaatsen van de beugel is het nodig om de orthodontische 'afwijking' in kaart te brengen en goed te documenteren. Tijdens de Ortho Intake worden röntgenfoto's en lichtbeelden gemaakt. Ook worden afdrukken gemaakt van de bovenkaak en de onderkaak. Kinderen noemen dit "happen". 

​Tandarts Kooistra beoordeelt vervolgens alle gegevens om de 'afwijking' te typeren en om te komen tot een behandelplan. Na ongeveer twee maanden wordt een afspraak gemaakt voor het bespreken van het plan.

De behandeling wordt uitgevoerd in teamverband. Tandarts Kooistra voert de behandeling uit in samenwerking met onze ervaren, bekwame en daartoe opgeleide mondzorgkundigen en orthodontie assistente.

Er is een grote variëteit aan beugels. De typering van de afwijking bepaalt de keuze van apparatuur.

Na het plaatsen van een beugel moet je meestal even wennen. Gelukkig kun je bijna alles gewoon blijven eten. Wel moet je er rekening mee houden dat etensresten aan de beugel blijven vastzitten.
Daarnaast zorgen de suikers in bijvoorbeeld frisdranken voor het ontstaan van tandplak, die moeilijker weg te poetsen is dan zonder beugel. Om het ontstaan van gaatjes te voorkomen is het gedurende de gehele beugelbehandeling extra belangrijk om goed schoon te maken. De tandarts/mondhygienist  geeft hiervoor handige tips en er zijn speciale tandenborstels om je tanden te poetsen wanneer je een beugel draagt. 

De gedachte dat het dragen van een beugel alleen voor kinderen is, is een misvatting. We weten inmiddels, dat het mogelijk is om tanden en kiezen gedurende het gehele leven  te bewegen in het omliggende bot. Orthodontie behandelingen zijn mogelijk voor kinderen en voor volwassenen; van 8 tot 88.  Wij maken in onze praktijk gebruik van het Damon bracket systeem, wat ook leverbaar is in een tandkleurige variant. Zo valt een slotjesbeugel minder op. 

Indien je meer informatie wenst, neem dan contact op met onze praktijk voor het maken van een informatieve  afspraak.

 

 

 

 

 

 

 

Tandartspraktijk Kooistra

Reddingiusweg 60
9744 BM Groningen

Tel: 050 553 04 83
Fax: 050 553 00 69

E-mail adres:
 tandartspraktijkkooistra@ziggo.nl

 

Onze Openingstijden

Maandag 08:10 t/m 17.00
Dinsdag 08:10 t/m 17.00
Woensdag 08:10 t/m 17:00
Donderdag 08:10 t/m 17:00
Vrijdag 08:10 t/m 17:00


 

Contact

Heeft u een vraag of wilt u patient bij 
ons worden neemt u dan contact met 
ons op via onderstaand formulier. Wij 
nemen dan contact met u op!

dsc

foto
kooistra appelskooistra wachtkamerkooistra wachtkamer lezenkooistra wachtkamer schilderijkooistra wachtkamer telefoon