Controle

Het is belangrijk om regelmatig voor een periodieke controle naar de tandarts te gaan. Voor sommigen is 1 maal per jaar voldoende. Voor de meeste patiënten is het belangrijk om 2 x per jaar te komen. Een derde categorie met een verhoogd risico op tandheelkundige problemen zien wij driemaandelijks.

Tijdens de controle kijken wij niet alleen naar het ontstaan van gaatjes maar ook naar de conditie van het tandvlees de mondhygiëne, slijtage van het gebit, defecte en verkleurde restauraties , de tong etc.

Alle gebitsgegevens worden vastgelegd in onze computersysteem. Zonnodig maken wij tijdens de controle röntgenfoto’s of kleurenfoto’s die eveneens digitaal op de computer en gekoppeld aan uw patiëntenkaart wordt vastgelegd. Ze zijn voor ons op elk moment oproepbaar en worden minimaal 15 jaar bewaard.

Een tijdig bezoek aan de tandarts is zowel voor volwassenen als kinderen heel erg belangrijk. Neem uw kind daarom vanaf 2 jaar al mee voor de controle. Regelmatig tandartsbezoek is iets wat kinderen jong moeten leren als onderdeel van een gezonde levensstijl . Dat kan bijvoorbeeld als u zelf voor een controle bezoek gaat. Uw kind kan bij het eerste bezoek even rondkijken in de praktijk , zo raakt het vertrouwd met de omgeving.

Vertel vooraf, dat hij of zij mee gaat naar de tandarts. Leg uit wat daar allemaal te zien is, bijvoorbeeld een hele mooie grote stoel , een grote lamp , een mevrouw of een meneer in een wit pak. En dat de tandarts de tanden eerst gaat tellen met een hele mooie tandenborstel. Kortom: prikkel de nieuwsgierigheid. Tandarts bezoek is normaal en het hoort erbij.
Een kind kan natuurlijk alleen op een tandartsbezoek voorbereiden door daar op een begrijpelijke manier iets over te weten, kies het niveau dat bij de leeftijd van uw kind past. Te veel details zorgen voor verwarring. Biedt vooral een gevoel van veiligheid en vertrouwen.

Let op! Vele volwassen zijn zelf heel angstig voor de tandarts. Hoe goed u ook uw best doet om de angst te verbergen, uw kind is een meester in het  voelen van spanning bij uzelf. Kinderen zijn gevoelig voor negatieve signalen. Zeker voor die van hun ouders. Het is daarom belangrijk dat u zelf ontspannen bent als u naar de tandarts gaat. Laat uw kind liever thuis als u zelf moet worden behandeld. Gaat u alleen voor controle? Dan is het belangrijk dat het kind mee gaat, zodat hij of zij natuurlijk kan wennen en uw goede voorbeeld kan volgen. Soms is het raadzaam, uw kind met een  volwassene zonder angst  naar de tandarts te laten gaan.

 

 

 

 

Hieronder leest u een aantal tips :

  1. Zeg aan een kind NOOIT ; we gaan naar de tandarts maar er gaat niks gebeuren. Je schakelt bij een kind met bovenstaande woorden de alarmfase in. "Oh" denkt een kind; "er kan hier dus kennelijk iets gebeuren". Je zegt immers ook niet; we gaan naar de winkel maar er gaat niets gebeuren! Zeg WEL; we gaan naar de tandarts, die met een spiegeltje naar onze tanden en kiezen kijkt om te controleren, iedereen doet dit, het is belangrijk, de tandarts of mondhygiënist helpt ons om het gebit gezond te houden.
  2. Tijdens een controle bij de tandarts is het zinvol wanneer u als ouder aanwezig bent en toekijkt. Laat de rest over aan de tandarts.
  3. Overleg met de tandarts voor u de eerste keer met uw kind komt, of er extra tijd kan worden uitgetrokken om het kind te laten rondkijken en uitleg geven over "alle" apparatuur rondom de stoel. Welke geluiden komen waar vandaan? Wat is een speekselzuiger en wat doet deze? Laat je kind de favoriete knuffel meenemen en laat deze alvast eens in de stoel zitten.
  4. Vraag aan de tandarts bij het behandelen van kinderen om exact uit te leggen en te demonstreren wat hij/zij gaat doen en hoeveel tellen dat duurt.
  5. Vraag aan je kind of hij/zij 't leuk vind om in een spiegel mee te kijken tijdens de behandeling als dat mogelijk is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tandartspraktijk Kooistra

Reddingiusweg 60
9744 BM Groningen

Tel: 050 553 04 83
Fax: 050 553 00 69

E-mail adres:
 tandartspraktijkkooistra@ziggo.nl

 

Onze Openingstijden

Maandag 08:10 t/m 17.00
Dinsdag 08:10 t/m 17.00
Woensdag 08:10 t/m 17:00
Donderdag 08:10 t/m 17:00
Vrijdag 08:10 t/m 17:00


 

Contact

Heeft u een vraag of wilt u patient bij 
ons worden neemt u dan contact met 
ons op via onderstaand formulier. Wij 
nemen dan contact met u op!

foto
kooistra appelskooistra wachtkamerkooistra wachtkamer lezenkooistra wachtkamer schilderijkooistra wachtkamer telefoon